Annons

Annons

Annons

Borlänge

Inget barn ska behöva vänta i flera år

Bild: Arkivbild

Annons

I februari skickade jag en så kallad egen vårdbegäran till en av de privata BUP-mottagningarna som numera finns som fritt vårdval här i Dalarna. Vi behövde ha en utredning av yngsta sonen gällande ADHD. Fick genast svar och ett bedömningssamtal inom två veckor. Nu i maj har vi redan varit hos psykolog med sonen och det kommer inte att dröja länge innan utredningen är klar. Alla har bemött oss på ett mycket trevligt och professionellt sätt! Ser inte spår av någon brist på resurser eller personal där.

Annons

Annons

För fem år sedan var vi i samma situation med vårt äldre barn som var i desperat behov av utredning och hjälp. Då var vi hänvisade enbart till BUP drivet av regionen. Där tog det sex månader från första kontakt till att ens få tid för en utredning. Och då ändå hos en privat aktör som de tvingats anlita eftersom de själva inte hade resurser! Efter den utredningen tog det sedan ytterligare mer än ett halvår att få tid hos en läkare för att prova ut läkemedel och få en uppföljning. Följande år var sedan en cirkus fylld av väntetider och besök hos olika stafettläkare. Samt en ändlös väntan på samtalsterapi åt sonen. Något han aldrig fick hjälp med alls i slutändan trots kö i åratal. Skulle kunna skriva en roman om hur dåligt både sonen och vi föräldrar samt syskon mådde under den tiden. Fick känslan av att BUP egentligen bara kunde prioritera att ta emot barn och ungdomar om läget var så illa att denne antingen ville skada sig själv eller andra allvarligt. Det ska inte behöva gå så långt.

Behöver jag ens förklara varför jag är positiv till privata aktörer och fritt vårdval? Som förälder vill man bara ha hjälp åt sitt barn och det så fort som möjligt. Inget barn ska behöva köa och må dåligt i flera år. Hoppas fler privata mottagningar kan öppna framöver!

Mvh mamma till flera

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan