Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att ge Borlänges äldre samma värdighet som i Falun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På månadens sista dag i januari fick kommunstyrelsen del ett i genomlysningen av Borlänges äldreomsorg. Det är gedigen lunta på 40 sidor, men sammanfattningen är ”Vid analys av kvalitetsnyckeltal kan konstateras att dessa är lägre än för andra jämförbara kommuner trots en högre kostnad.”

Det fanns även förslag till hur jobbet skulle fortskrida i nästa fas av granskningen, men kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande fick i uppdrag att arbeta med och besluta om uppdraget först.

Annons

Annons

Tyvärr verkar det ha dragit ut på tiden för inte förens just innan sommaren kom uppdraget tillbaka till KPMG. Det är oklart vad som skedde med uppdraget egentligen. Det finns såklart massvis med saker att undersöka, men slående är bristen på uppföljning. Vad har vi ens för tid hos våra medborgare? Schema med egna regler och inte det stöd som cheferna fodrar heller, sånt skapar ohälsa. Som ger sjukfrånvaro, som i sin tur kan ge kvalitetsbrister och såklart även merkostnader. Dyrt och dåligt.

Bild: Christer Undfors, Arkivbild

I vår östra grannstad infördes LOV så fort det gick, valfrihet tvingar faktiskt fram just den kontroll som KPMG menar saknas i Borlänge. Följaktligen är priset per utförd timme lägre, och kvaliteten högre i residensstaden.

Det är alltid kommunen som har ansvaret för kvaliteten på utförd omsorg, och därför måste uppföljning och ledning fungera. Det fina med LOV är, att om de privata, som först må godkännas som utförare av kommunen, är dåliga så kommer kunderna lämna dem. Likadant med personalen. Att inför LOV garanterar ingen privat firma ett enda procent marknadsandel. Men ger undersköterskor, chefer och äldre medborgare an aktiv möjlighet att påverka sin arbetsmiljö och omsorgs upplägg.

Annons

För de är också viktiga i denna diskussion om valfrihet, personalen kan välja mellan olika arbetsgivare och på så vis påverka sina villkor och arbetsmiljö. Nog så viktigt för våra medborgare i Sveriges mest sjukskriva kommun. Vi borde ha det som i Falun, inför LOV i Borlänge nu!

Jonas Hillerström, Gruppledare KD Borlänge

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan